TANEC

AFRICKÝ TANEC   …neboli Afro

Název africké tance je popravdě trochu zavádějící nebo spíš příliš zjednodušený. Asi tak jako bychom řekly evropské nebo asijské tance. Například španělské flamenco nemá nic společného s českým kozáčkem. Rovněž tak nemá jihoafrický folklor nic společného s egyptským břišním tancem. V celé Africe je tolik rozdílných stylů, jako druhů sýra. I přesto se jméno africké tance používá, a to ve všech jazycích.

Abych tedy upřesnila jaké to afro tančím a učím, jedná se o styl pocházející ze západní Afriky, ze zemí Guinea Conakry, Mali a Pobřeží slonoviny. Tanec je v těchto zemích pokládán za přirozené vyjádření člověka, bez ohledu na věk, postavu a zkušenosti. Je to plné právo projevit radost z pohybu, kterou si tamější umí dopřát. Tančí se na oslavách, svatbách, přechodových rituálech, slavnostech vesnice a jiných událostech, kterých je mnoho. Bubeníci k tomu hrají na bubny a skoro vždy se i zpívá. Každá slavnost má své tradiční rytmy a taneční kroky.

V současnosti se tanec i hudba modernizují. V jednom rytmu se kromě původních tradičních kroků objevují i jiné, předělané nebo se tvoří úplně nové. Sestavují se celé choreografie často doplněné o divadelní prvky a vytváří tak celé příběhy. Tento styl se nazývá „Ballet styl“, a to proto, že „ballet“ je název pro celou taneční skupinu. (např. Ballet de Marveilles, Ballet Africaine..). Většina učitelů v Evropě dnes učí právě balet styl.

Ačkoliv se při afru tančí specifické kroky, každý v něm může najít a vyjádřit svůj vlastní styl. Hudba, která nás doprovází pod taktovkou zapálených bubeníků je motorem a motivací prožívat každý okamžik na plno. Rytmus a radost z pohybu. Není důležité tančit dobře, hlavně aby to bylo od srdce.

*AKTUÁLNÍ  ROZVRH*

Od září 2023 budou pravidelné lekce dočasně pozastavené. Jsem v očekávání a chystám se na mateřskou dovolenou:)

Na lekcích nás doprovází bubeníci. Živá hudba je opravdový luxus, který si dopřáváme každý týden!  Tančíme v pohodlném oblečení a na boso, popřípadě v pohodlné obuvi. Lekce na sebe navazují (za semestr se naučíme 2-3 choreografie na různé rytmy). Je proto lepší chodit pravidelně, ideálně celý kurz 🙂

Platbu za kurz lze uhradit hotově na první lekci nebo převodem na bankovní účet 1783963018/3030. Je možné se individuálně domluvit na splátkách. Pokud máte jakékoliv otázky nebo pochybnosti, neváhejte mi napsat. Těšíme se na tančenou 🙂